Sabtu, 22 Februari 2020

KENANGAN : PADI HUMA 2019...PART 4

 Assalamualaikum untuk part 4 Feeya nak kongsikan gambar2 memproses padi menjadi beras🙂


   






Pertama kali padi yang dibuat remai atau pun tidak akan di buat begini(mengirek) untuk keluarkan dari tangkainya





Kemudian di asingkan sebegini


          Dijemur dulu sehari @ dua mengikut keadaan padi



    Siap untuk ditumbuk..ini mengunakan penumbuk kaki.penumbuk tangan juga ada dirumah Feeya.. ini merupakan padi pulut hitam ye..warna kulitnya sama seperti padi jawi tapi dalamnya beras pulut hitam...








 Setelah ditumbuk..diasingkan untuk menampi hampas




                    Setelah ditampi ditumbuk lagi sekali


                    Ini hasilnya setelah 2 kali ditumbuk...



 Ni padi biasa.. step sama je dengan diatas..ditumbuk 2 kali


 

                            Ni hasilnya beras biasa



Bila dimasak ia seakan akan sedikit seperti pulut..mempunyai kanji yang tinggi..dan berbau wangi bila dimasak👍👍👍

Kalau hasil banyak lebihan dari buat kenduri beras baru ,barulah dijual...harga sekilo mencecah belasan ringgit...juga mempunyai permintaan ramai sehingga tidak mencukupi...



Sekian....terima kasih.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan