Pertama kali padi yang dibuat remai atau pun tidak akan di buat begini(mengirek) untuk keluarkan dari tangkainya
Kemudian di asingkan sebegini
Siap untuk ditumbuk..ini mengunakan penumbuk kaki.penumbuk tangan juga ada dirumah Feeya.. ini merupakan padi pulut hitam ye..warna kulitnya sama seperti padi jawi tapi dalamnya beras pulut hitam...
Setelah ditumbuk..diasingkan untuk menampi hampas
Setelah ditampi ditumbuk lagi sekali
Ini hasilnya setelah 2 kali ditumbuk...
Ni padi biasa.. step sama je dengan diatas..ditumbuk 2 kali
Ni hasilnya beras biasa
Bila dimasak ia seakan akan sedikit seperti pulut..mempunyai kanji yang tinggi..dan berbau wangi bila dimasak👍👍👍
Kalau hasil banyak lebihan dari buat kenduri beras baru ,barulah dijual...harga sekilo mencecah belasan ringgit...juga mempunyai permintaan ramai sehingga tidak mencukupi...
Sekian....terima kasih.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan